Menu

Blog cukierniczy Oli

Pieczenie ciast jest moją pasją od dawna i niedawno postanowiłam założyć bloga. Serdecznie zapraszam.

Tarta z białą czekoladą i plastrami jabłka

ol3czka

Przeglądałam dzisiaj swój zeszyt z przepisami i natknęłam się na tartę z białą czekoladą i borówkami. Robiłam ją już kilka razy i jest przepyszna. Znika bardzo szybko. Niestety nie mam zdjęcia, bo nie myślałam, że kiedykolwiek będę prowadziła bloga, ale obiecuję, że zrobię ją i dodam zdjęcie. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje, tak jak mojej rodzinie. :)

Składniki ( forma na tartę o średnicy 26 cm ): 

  • 2 szklanki mąki pszennej ( 300 g )
  • 2 łyżki cukru pudru ( 26 g )
  • 2 żółtka 
  • 125 g margaryny 
  • 3 łyżki wody ( 45 ml )

Krem:

  • 2 tabliczki białej czekolady ( 200 g )
  • 250 g serka mascarpone 

Ponadto:

  • 2 jabłka lub 4 garści borówek amerykańskich ( w zależności jak chcecie udekorować, jeżeli porozrzucać po cieście to mniej, natomiast jeżeli układać  jedna obok drugiej to potrzebujecie więcej ich )
  • strata skórka z limonki
  • cukier puder do posypania 
  • listki mięty

Sposób wykonania: 

Ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, wodą i żółtka utarte z cukrem ( trochę utarte ) i zagnieść ciasto ( można też to zrobić na stolnicy a nie w misce - jak wolicie ). Ciasto zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty. Spód ciasta nakłuć widelcem, położyć na nie kawałek papieru do pieczenia, wysypać na to groch albo ryż i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec aż ciasto uzyska złoty kolor, ok. 20 minut, ale naprawdę pilnujcie, bo to zależy od grubości ciasta, od piekarnika, od formy, ja czasami piekę 20 minut a czasami 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 

Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką. Krem wylać na ostudzony spód ciasta i udekorować owocami. Całość oprószyć cukrem pudrem i udekorować startą skórką z limonki ( oczywiście należy ja przed starciem dobrze umyć lub sparzyć ) i listkami mięty. I GOTOWE!    Smacznego! :)

IMG_20160817_1742581

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Szarlotka niebo w gębie!

  • ol3czka

    Bardzo się cieszę, że smakowała. Pozdrawiam :)

  • Gość: [stare przepisy] *.elblag.vectranet.pl

    A nie lepsze by to było z ciemną czekoladą?

© Blog cukierniczy Oli
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci