Menu

Blog cukierniczy Oli

Pieczenie ciast jest moją pasją od dawna i niedawno postanowiłam założyć bloga. Serdecznie zapraszam.

Szarlotka z bezą

ol3czka

Dzisiaj to już drugi wpis, ale wiem że ostatnio trochę nawaliłam. Dlaczego? Ponieważ nie miałam czasu, dużo się działo w moim życiu, ale już jest lepiej i zaczynam znowu wstawiać nowe przepisy. Dzisiaj szarlotka z bezą. Jest przepyszna. Zapraszam. :)

Składniki: 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 kostki margaryny 
  • 4 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru kryształu 
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Nadzienie:

  • 1,2 kg jabłek szarlotkowych ( np. antonówka, szara reneta )
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek cukru kryształu ( ale musicie próbować, bo ja wolę gdy jabłka są kwaśniejsze, ale jak lubicie bardziej słodkie to musicie użyć więcej cukru )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 

Beza: 

  • 4 białka 
  • 150 g cukru kryształu ale drobnego 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Sposób wykonania: 

Ciasto:

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, posiekać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie utrzeć żółtka z cukrem kryształem i waniliowym ( trochę, do lekkiego rozjaśnienia żółtek ). W mące zrobić dołek, wylać do niego żółtka utarte z cukrem i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki min. 30 min, jeśli uznacie, że jest jeszcze za mało schłodzone to potrzymajcie je dłużej. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć je na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 15 min, do lekkiego zezłocenia. 

Nadzienie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w ósemki, a następnie w większą kostkę. W garnku roztopić masło, wsypać cukier, lekko wymieszać i chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki ( uważajcie, żeby nie przypalić tego, ponieważ przypalony karmel jest gorzki i niczym tego nie uratujecie ). Dodać jabłka i wymieszać wszystko. Następnie dodać do jabłek przyprawy, czyli cynamon i gałkę muszkatołową i gotować to na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, do miękkości jabłek i do ich zezłocenia. Jabłka nie powinny się rozgotować, powinny zostać w całości, ponieważ będą jeszcze pieczone. Jeżeli stwierdzicie, że jabłka są za rzadkie to możecie do nich dodać 1 lub 2 galaretki cytrynowe. 

Beza: 

Białka ubić na sztywną pianą ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce ( to jest bardzo ważne ), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy nasza piana będzie sztywna i błyszcząca, należy dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką. 

Wykonanie:

Na podpieczony spód wyłożyć gorące jabłka, a na wierzch wyłożyć bezę. W piekarniku obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec 25 minut, do zarumienienia i wypieczenia bezy. Wierzch ma być chrupiący i może ( ale nie musi  ) lekko popękać, jeśli tak się nie stanie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec dłużej. Gotowe!  Smacznego! :)

IMG_20161002_0959311

 

 

© Blog cukierniczy Oli
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci