Menu

Blog cukierniczy Oli

Pieczenie ciast jest moją pasją od dawna i niedawno postanowiłam założyć bloga. Serdecznie zapraszam.

Tort urodzinowy

ol3czka

Przeglądając zdjęcia znalazłam zdjęcie tortu, który zrobiłam rok temu na urodziny mamy i postanowiłam opublikować ten przepis. 

Składniki: ( na tortownicę 26 cm )

Ciasto

  • 6 jajek 
  • 1 szklankę drobnego cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 budyń śmietankowy/ waniliowy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kakao (lub wg uznania) 

Masa

  • 750 g serka mascarpone 
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru 

Poncz

  • 1 szklanka zimnej herbaty z cukrem i cytryną 

ponadto: 

  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 250 g borówek 
  • 4 - 5 łyżek dżemu jagodowego/borówkowego 
  • 4 - 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego 
  • 1120 g (4 opakowania) rurek waflowych z nadzieniem kakaowym
  • 1 duże opakowanie m&m'sów 
  • 1 opakowanie lentilek 
  • 4 opakowania różnych draży 
  • 1 pralinka orzechowa lub inny większy cukierek 

Sposób wykonania:

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywna pianę, a następnie dalej ubijając stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony dodawać kolejno po jednym żółtku i mieszać delikatnie łyżką. Następnie przesianą mąkę i kakao, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz budyniem i wsypać to do białek wymieszanych z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką. Potem dodać olej i ponownie delikatnie wymieszać aby składniki dobrze się połączyły. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wlać do tortownicy i wyrównać wierzch. Tak przygotowane cisto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180^C przez 30 min do tzw suchego patyka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości kolan rzucić na podłogę. Nie bójcie się tego zrobić to sprawdzony patent. Dzięki temu wszystkie pęcherzyki powietrza zostaną uwolnione i biszkopt nie opadnie. Potem odstawić aby ostygł. 

Krem

Mascarpone i kremówkę (powinny być dobrze schłodzone) przełożyć do miski i miksować na najwyższych obrotach do zgęstnienia kremu (nastąpi to szybko), potem wsypać cukier puder i miksować, ale bardzo krótko (może 5 sekund :) ). 

Składanie tortu

Przestudzony biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować dżemem brzoskwiniowym. Połówki brzoskwiń pokroić w kostkę, odsączyć i rozłożyć na posmarowanym dżemem biszkopcie. Krem podzielić na 4 części. Pierwszą część kremu wyłożyć na brzoskwinie i rozsmarować, potem położyć drugi blat i nasączyć go. Na drugim blacie rozsmarować dżem jagodowy/borówkowy, rozłożyć umyte i osuszone borówki i rozsmarować drugą część kremu. Na krem położyć 3 blat, nasączyć go i posmarować trzecią częścią kremu. Boki tortu obłożyć resztą kremu. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny więc mamy czas na odpoczynek i kawę. 

Tort umieścić na paterze nieco większej od niego. Rurkę waflową dociąć na wysokość tortu, tak by 1 cm wystawał nad jego powierzchnię. Pozostałe rurki dociąć do tej samej wysokości. Ustawiać jedną obok drugiej wokół tortu lekko je dociskając. Tak przygotowany tort ścisnąć dookoła obręczą większej tortownicy, lub jeśli nie masz, folią aluminiową i wstawić do lodówki. Pozostałą dekorację proponuję zrobić krótko przed podaniem, gdyż kolorowe m&m łatwo puszczają kolor. Na środku tortu umieścić pralinkę orzechową/cukierek, jak będzie za duży to można przekroić. Rurki dociąć do odpowiedniej długości i podzielić nimi tort na 6 równych części. W każdą część wsypać drażetki, lentilki i m&m'y. Tort obwiązać dookoła wstążką. Tort gotowy!!! Mam nadzieję, że będzie Wam się podobał i smakował. Moi goście byli zachwyceni. :) 

IMG_20160816_1109591

 

IMG_20160816_1110371

 

 

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Blog cukierniczy Oli
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci